myflex.gr

Φαλάφελ με λιαστές ντομάτες, σως ταχινιού και μελιτζανοσαλάτα

Υλικά

ΓΙΑ ΤΑ ΦΑΛΑΦΕΛ:

180 γρ. ρεβύθια (μουλιασμένα για 1 βράδυ)

1 ξερό κρεμμύδι κομμένο στα 4

φύλλα από ½ μάτσο μαϊντανό

φύλλα από ½ μάτσο δυόσμο

3 φρέσκα κρεμμύδια ψιλοκομμένα

4 λιαστές ντομάτες

1 κουτ. γλυκού μπέικιν πάουντερ

2 κουταλιές της σούπας αλεύρι

αλάτι και πιπέρι

 

ΓΙΑ ΤΗ ΣΟΣ ΤΑΧΙΝΙΟΥ:

200 γρ. ταχίνι

χυμός από 1 με΄τριο λεμόνι

αλάτι και πιπέρι

1 κουτ. γλυκού μέλι

½ κουτ. γλυκού πάπρικα γλυκιά

150 ml νερό

 

ΓΙΑ ΤΗ ΜΕΛΙΤΖΑΝΟΣΑΛΑΤΑ:

1 κιλό μελιτζάνες

1 σκελίδα σκόρδου λιωμένη

1 κουτ. σούπας ξίδι από λευκό κρασί

30 ml χυμός λεμονιού

φύλλα από ½ μάτσο μαϊντανό ψιλοκομμένα

30 ml ελαιόλαδο

1 πιπεριά ψιλοκομμένη

αλάτι

 

ΓΙΑ ΤΗ ΜΕΛΙΤΖΑΝΟΣΑΛΑΤΑ:

4-5 αράβικες πίτες

1 αγγούρι κομμένο σε λεπτές φέτες

φύλλα από 5-6 κλωνάρια δυόσμο

Χρόνος εκτέλεσης
1 ώρα
Εκτέλεση
1
Προθερμαίνουμε τον φούρνο στους 190οC
2
Βάζουμε τις μελιτζάνες ολόκληρες στη σχάρα και ψήνουμε στον φούρνο για 40 λεπτά, μέχρι να μαλακώσουν και να ζαρώσει πολύ η φλούδα τους.
3
Ξεφουρνίζουμε και τις ξεφλουδίζουμε και αφαιρούμε τα σπόρια τους
4
Βάζουμε την σάρκα της μελιτζάνας σε ένα σουρωτήρι και πιέζουμε με ένα κουτάλι για να φύγουν τα υγρά.
5
Αφήνουμε να κρυώσουν.
6
Αδειάζουμε τη σάρκα σε μπολ, τις λιώνουμε λίγο με ένα πιρούνι και ανακατεύουμε τα υπόλοιπα υλικά.
7
Στραγγίζουμε τα ρεβύθια και τα αδειάζουμε ωμά στον πολυκόφτη.
8
Προσθέτουμε όλα τα υπόλοιπα υλικά και τα χτυπάμε μέχρι να χοντροθρυμματιστούν (να μην γίνει λείος πουρές).
9
Αδειάζουμε σε μπολ και καλύπτουμε με μεμβράνη. Το αφήνουμε στο ψυγείο για 1 ώρα για να σφίξει το μείγμα και να είναι εύπλαστο.
10
Πλάθουμε το μείγμα σε στρογγυλούς κεφτέδες και πιέζουμε λίγο με τα χέρια για να πλατύνουν.
11
Βάζουμε τους κεφτέδες στον φούρνο πάνω σε μια λαδόκολλα και τους ψήνουμε σε θερμοκρασία 200οC.
12
Σε ένα μπολ ρίχνουμε όλα τα υλικά για τη σος και ανακατεύουμε με το σύρμα μέχρι να σχηματιστεί μια λεία και ρευστή σάλτσα.
13
Ζεσταίνουμε σε αντικολλητικό τηγάνι ή στον φούρνο τις αραβικές πίτες για περίπου 2 λεπτά.
14
Μοιράζουμε σε κάθε πίτα τη μελιτζανοσαλάτα, τα φαλάφελ, το αγγούρι και τον δυόσμο.
15
Περιχύνουμε με όση σος ταχινιού θέλουμε, τυλίγουμε και σερβίρουμε.
*Τα γραμμάρια που αναφέρονται στην συνταγή είναι ενδεικτικά.
Οι ποσότητες των υλικών προσαρμόζονται σύμφωνα με το MyFlexMenu σας!
Διαβάστε επίσης