myflex.gr

Λαχανοντολμάδες

Υλικά

1 λάχανο

500gr κιμά μοσχαρίσιο άπαχο

200gr ρύζι Καρολίνα

1 κρεμμύδι 1 σκ σκόρδο

1/2 κ.γ. αλάτι,

1/2 κ.γ. πιπέρι, λίγο κύμινο

Από 1/3 ματσάκι, δυόσμο, μαϊντανό, άνηθο

Λίγο δεντρολίβανο 2 κ. σούπας ελαιόλαδο ή λάδι καρύδας

Για την σάλτσα

500ml νερό

50 gr αλεύρι

Ξύσμα από 1-2 λεμόνια

Χυμό από 1-2 λεμόνια

Πιπέρι ½ κ.σ ελαιόλαδο ή λάδι καρύδας

Χρόνος εκτέλεσης
2 ώρες
Εκτέλεση
1
Γεμίζουμε μια κατσαρόλα με νερό και βάζουμε μέσα το λάχανο με το κοτσάνι από κάτω. Βράζουμε μέχρι να μαλακώσει και ύστερα βγάζουμε, ανοίγουμε το λάχανο και ξεχωρίζουμε σιγά τα φύλα τα οποία ύστερα τοποθετούμε σε μια επιφάνεια για να στραγγίξουν και να κρυώσουν.
2
Ψιλοκόβουμε το κρεμμύδι, σκόρδο, δυόσμο, μαϊντανό, άνηθο και τα προσθέτουμε σε ένα μπολ. Εκεί προσθέτουμε και το κιμά, το ρύζι, αλάτι, πιπέρι, κύμινο και ανακατεύουμε καλά.
3
Στο πάτο μιας κατσαρόλας βάζουμε 2-3 φύλλα από το λάχανο. Έπειτα παίρνουμε ένα φύλλο από το λάχανο και γεμίζουμε με 1.κ σούπας από την γέμιση μας και τυλίγουμε. Συνεχίζουμε μέχρι να τελειώσει η γέμιση και τα φύλλα. Τα τοποθετούμε στην κατσαρόλα το ένα δίπλα στο άλλο χωρίς κενά για να μην ανοίξουν την ώρα που θα βράζουν. Από πάνω μπορούμε να βάλουμε λίγα φύλλα ακόμα να τα σκεπάζει καθώς και ένα μεγάλο πιάτο για να τα κρατάει σταθερά. Γεμίζουμε με νερό μέχρι το ύψος του πιάτου και βράζουμε σε μέτρια φωτιά για 1 ½ ώρα. Κατά την διάρκεια συμπληρώνουμε με νερό αν χρειαστεί για να παραμείνει το νερό ως το ύψος του πιάτου.
4
Για την σάλτσα βάζουμε μια κατσαρόλα στη φωτιά και προσθέτουμε το ελαιόλαδο και το αλεύρι και σοτάρουμε για λίγο. Έπειτα προσθέτουμε σιγά- σιγά το νερό ανακατεύοντας με ένα σύρμα για να δέσει η σάλτσα. Αφαιρούμε από την φωτιά και προσθέτουμε το ξύσμα και το χυμό λεμονιού, αλάτι –πιπέρι. Απλώνουμε την σάλτσα πάνω στους λαχανοντολμάδες και είναι έτοιμοι γα κατανάλωση.
*Τα γραμμάρια που αναφέρονται στην συνταγή είναι ενδεικτικά.
Οι ποσότητες των υλικών προσαρμόζονται σύμφωνα με το MyFlexMenu σας!
Διαβάστε επίσης