1
Για τα λαχανικά
Προθερμαίνουμε τον φούρνο στους 220°C στον αέρα.
Κόβουμε τις πατάτες σε λεπτές ροδέλες 1 εκ. και τις μεταφέρουμε σε ένα ταψί 28x36 εκ. Προσθέτουμε 1 κ.σ. ελαιόλαδο, αλάτι, πιπέρι και ανακατεύουμε.
2
Ψήνουμε στον φούρνο για 20 λεπτά.
Τοποθετούμε ένα τηγάνι σε μέτρια φωτιά και βάζουμε 1 κ.γ. ελαιόλαδο.
3
Κόβουμε τις μελιτζάνες και τα κολοκύθια σε λεπτές φέτες πάχους 1 εκ. και τα βάζουμε σε δόσεις στο καυτό τηγάνι.
Ψήνουμε την κάθε δόση 2-3 λεπτά προσθέτοντας κάθε φορά 1 κ.γ. ελαιόλαδο, αλάτι και πιπέρι.
Αφαιρούμε τα λαχανικά από το τηγάνι και τα βάζουμε σε ένα μπολ. Αφήνουμε στην άκρη.
4
Για τον κιμά
Τοποθετούμε μια κατσαρόλα σε δυνατή φωτιά και βάζουμε 2 κ.σ. ελαιόλαδο.
Ρίχνουμε στην κατσαρόλα το καρότο και το κολοκύθι και σοτάρουμε.
Κόβουμε το κρεμμύδι και το σκόρδο σε μικρά κομμάτια και τα βάζουμε στην κατσαρόλα με τα υπόλοιπα λαχανικά.
5
Προσθέτουμε τον κιμά και ανακατεύουμε με μια κουτάλα για 2-3 λεπτά για να πάρει χρώμα.
Βάζουμε τον πελτέ ντομάτας, την ντομάτα κονκασέ, αλάτι, πιπέρι, το θυμάρι, και ανακατεύουμε με μια κουτάλα.
6
Βράζουμε σε μέτρια φωτιά για 15 λεπτά μέχρι να βράσει καλά ο κιμάς και να δέσει η σάλτσα.
Αποσύρουμε την κατσαρόλα από τη φωτιά, ρίχνουμε προαιρετικά την κανέλα και το κύμινο, και ανακατεύουμε με την κουτάλα.
7
Για την μπεσαμέλ
Τοποθετούμε μια κατσαρόλα σε μέτρια φωτιά και βάζουμε το ελαιόλαδο και το αλεύρι.
Ανακατεύουμε με ένα σύρμα χειρός μέχρι να απορροφηθεί το αλεύρι από το ελαιόλαδο.
8
Προσθέτουμε το γάλα σε δόσεις ανακατεύοντας συνεχώς με το σύρμα χειρός, μέχρι να βράσει το μείγμα και να έχουμε μια σφιχτή μπεσαμέλ.
Αποσύρουμε την κατσαρόλα από τη φωτιά και ρίχνουμε αλάτι, πιπέρι, το μοσχοκάρυδο, το μισό τυρί, και ανακατεύουμε με το σύρμα χειρός να λιώσει.
Ρίχνουμε τα αβγά και ανακατεύουμε με το σύρμα χειρός.
9
Για τη σύνθεση
Χαμηλώνουμε τη θερμοκρασία του φούρνου στους 200°C στον αέρα.
Αφαιρούμε το ταψί με τις πατάτες από τον φούρνο, και σπλώνουμε μέσα στο ταψί, πάνω από τις πατάτες, τις μελιτζάνες, τα κολοκύθια και τον κιμά.
10
Απλώνουμε την μπεσαμέλ πάνω από τα λαχανικά και πασπαλίζουμε με το υπόλοιπο τυρί.
Ψήνουμε στον φούρνο για 15 λεπτά να πάρει χρώμα η μπεσαμέλ.
11
Αφαιρούμε. το ταψί από τον φούρνο και αφήνουμε στην άκρη να κρυώσει.
Κόβουμε τον μουσακά σε κομμάτια και σερβίρουμε με ρίγανη και ελαιόλαδο.