myflex.gr

Κωπηλασία: Διατροφικά Tips για Καλύτερες Επιδόσεις

Κωπηλασία

Η κωπηλασία είναι ένα άθλημα ιδιαίτερα υψηλής έντασης που απαιτεί υψηλό επίπεδο αερόβιας και αναερόβιας ικανότητας. Ο ανταγωνισμός σε επίπεδο πρωταθλητισμού είναι ιδιαίτερα έντονος και οι αθλητές καλούνται σε σύντομο χρονικό διάστημα να αποδώσουν το μάξιμουμ των ικανοτήτων τους. Για παράδειγμα μια μεταβολή της τάξης του 1% στη μέση ταχύτητα θα μπορούσε να ανεβάσει τον αθλητή σε ένα σκαλί του βάθρου.

Εάν η προσπάθεια που καταβάλλουν για να καταφέρουν αυτή τη μεταβολή θα αποδώσει εξαρτάται αφενός από τη φυσική κατάστασή τους και αφετέρου από το τι τρώνε. Η διατροφική προσέγγιση και η πιστή εφαρμογή ενός εξατομικευμένου προγράμματος δίνει τεράστια ώθηση στους αθλητές να ανεβάσουν ψηλά τον πήχη της απόδοσης, να προπονούνται εντατικά και να επαναφέρουν τον οργανισμό τους μετά από έναν απαιτητικό αγώνα ή μετά από τη σκληρή προετοιμασία τους.

Παρότι γνωρίζουν τη συμβολή των τροφών στην απόδοσή τους, δεν έχουν επαρκείς γνώσεις σχετικά με την πρόσληψη το είδος και τις ποσότητες των θρεπτικών συστατικών που θα τους βοηθήσουν να την εκτοξεύσουν. Και οι προπονητές τους συχνά στερούνται τέτοιων γνώσεων, κάτι που οι επιστήμονες πιστεύουν ότι πρέπει να αλλάξει, όχι μόνο για να κατακτούν στόχους και μετάλλια αλλά και για να παραμένουν υγιείς.

Οι κωπηλάτες χρησιμοποιούν διάφορες μυϊκές ομάδες (πόδια 65%, πλάτη περίπου 25% και χέρια περίπου 10%). Περίπου το 77% της συνολικής παροχής ενέργειας παρέχεται από το αερόβιο ενεργειακό σύστημα (μυϊκό γλυκογόνο), ενώ το 33% από το αναερόβιο (φωσφορικά άλατα, ΑΤΡ και φωσφοκρεατίνη). Προκειμένου να βελτιώσουν τα ρεκόρ τους και να κερδίσουν μετάλλια, απαιτούνται ιδιαίτερα ανεπτυγμένα αερόβια και αναερόβια συστήματα, τα οποία ενισχύονται με τη σκληρή προπόνηση.

Χωρίς όμως την επαρκή και στοχευμένη διατροφή η συστηματική και μεθοδική προετοιμασία για τη βελτίωση της φυσικής κατάστασης και της τεχνικής, προκειμένου να αποδώσουν τα μέγιστα στους αγώνες, δεν αρκεί. Απαιτείται ένα εξατομικευμένο και ευέλικτο πλάνο διατροφής για την εκπλήρωση των καθημερινών, εβδομαδιαίων και κυκλικών διατροφικών απαιτήσεών τους.

Η διατροφή που θα πρέπει να ακολουθούν πριν, κατά τη διάρκεια και μετά την προπόνηση ή τον αγώνα για την ενίσχυση και τη διατήρηση της απόδοσης, είναι ακόμα υπό εξερεύνηση αλλά διαρκώς εξελίσσεται.

Κωπηλασία

Παρόλα αυτά η μέχρι σήμερα έρευνα έχει καταδείξει ότι η ενέργεια που χρειάζονται παρέχεται από τα αποθηκευμένα στους μυς γλυκογόνα, τα οποία προέρχονται από τους υδατάνθρακες. Δεδομένου ότι οι αθλητές κωπηλασίας προπονούνται από 1-3 φορές την ημέρα και 5-6 φορές την εβδομάδα και η ένταση της προπόνησης είναι υψηλή, πρέπει να καταναλώνονται επαρκείς ποσότητες πριν από την προπόνηση. Η επακριβής ποσότητα εξαρτάται από την ένταση, τη διάρκεια και το είδος της προπόνησης που πραγματοποιείται.

Η άποψη ότι η πρόσληψη υδατανθράκων 30-60 λεπτά πριν από την προπόνηση προκαλούσε rebound ή αντιδραστική υπογλυκαιμία κατά τη διάρκεια της, έχει αμφισβητηθεί από μια μελέτη, η οποία έδειξε ότι η πρόσληψη υδατανθράκων πριν από την προπόνηση δεν έχει αρνητική επίδραση στην απόδοση.

Κατά τη διάρκεια της προπόνησης ή του αγώνα πρέπει να λαμβάνονται συμπληρώματα υδατανθράκων για τη διατήρηση της απόδοσης, που να είναι εύκολα αφομοιώσιμα και απορροφήσιμα. Ωστόσο, δεν επιτρέπονται όλοι οι τύποι υδατανθράκων. Ορισμένες φορές, οι αθλητές μπορούν να χρησιμοποιούν mouth rinse κατά τη διάρκεια της προπόνησης.

Η αποκατάσταση είναι επίσης πολύ σημαντική, λόγω της μείωσης του γλυκογόνου και της αφυδάτωσης που αντιμετωπίζουν οι κωπηλάτες μετά από τις προπονήσεις ή από αγώνες. Τότε αυξάνονται και διάφοροι φλεγμονώδεις δείκτες, οι οποίοι προωθούν τη διάσπαση των μυϊκών πρωτεϊνών και προκαλούν μυϊκή βλάβη και πόνο. Εάν η φλεγμονή επιμένει, μπορεί να προκύψουν αρνητικές επιπτώσεις στις ανοσολογικές, μεταβολικές και ψυχολογικές λειτουργίες. Η παραμέληση της αποκατάστασης μπορεί να χειροτερέψει την κατάσταση του σώματος και να αυξήσει τον κίνδυνο τραυματισμού ή συνδρόμου ανεξήγητης υποαπόδοσης (UUPS) από υπερβολική χρήση. Για τη διατροφή αποκατάστασης πρέπει να λαμβάνονται υπόψη ο ανεφοδιασμός (υδατάνθρακες), η επανυδάτωση (υγρά) και η αποκατάσταση (πρωτεΐνες).

Προκειμένου να διατηρήσουν την προπόνηση υψηλής έντασης, να βελτιώσουν τα ρεκόρ τους και να κερδίσουν αγώνες, πολλοί αθλητές λαμβάνουν διάφορα συμπληρώματα. Για αποτελεσματική και ασφαλή ενίσχυση της απόδοσης, μπορούν να παίρνουν συμπληρώματα, όπως β-αλανίνη, καφεΐνη, β-υδροξυ-β-μεθυλοβουτυρικό οξύ (HMB), αλλά και χυμό παντζαριού.

Μελέτες διαπίστωσαν ότι ο χυμός αυτός, που είναι πλούσιος σε νιτρικά, βελτιώνει τον χρόνο σε νεαρούς, καλά προπονημένους αθλητές. Έχει εισαχθεί δε ως συμπλήρωμα, με ισχυρά επιστημονικά στοιχεία στη δήλωση συναίνεσης της ΔΟΕ και στη Διεθνή Εταιρεία Αθλητικής Διατροφής (ISSN).

Εν κατακλείδι, χρειάζονται εξατομικευμένα διατροφικά προγράμματα που να λαμβάνουν υπόψη, την υγεία, τους στόχους και το περιβάλλον, προκειμένου να μεγιστοποιηθεί η απόδοση των εν λόγω αθλητών.

Για περισσότερα άρθρα και διατροφικές συμβουλές επισκεφτείτε το myflex.gr

Διαβάστε επίσης