Η άνοιξη είναι προ των πυλών και η έκθεσή μας στον ήλιο θέμα χρόνου. Γνωρίζοντας τις βλαβερές συνέπειες της ηλιακής ακτινοβολίας, θα πρέπει να είμαστε ιδιαίτερα προσεκτικοί προκειμένου να τις αποφύγουμε. Μεταξύ των προληπτικών μέτρων είναι και η διατροφή. Ένας αυξανόμενος όγκος επιστημονικών στοιχείων υποστηρίζει ότι οι τροφές που καταναλώνουμε παίζουν σημαντικό ρόλο στην πρόληψη αλλά και διαχείριση του καρκίνου του δέρματος – την πιο επικίνδυνη επίπτωση του ήλιου στον οργανισμό μας. Επίσης, υποστηρίζουν τη χρήση ορισμένων συμπληρωμάτων διατροφής, όταν δεν είναι εφικτή η ενίσχυση του οργανισμού μόνο από τη διατροφή.
Πιο συγκεκριμένα, είναι αποδεδειγμένο ότι η κακής ποιότητας σίτιση, η σωματική αδράνεια, το υπερβολικό βάρος και η παχυσαρκία αποτελούν ισχυρούς παράγοντες κινδύνου για πολλές κακοήθειες. Αντιθέτως, η σωστή διατροφή, η σωματική δραστηριότητα και η διατήρηση του σωστού σωματικού βάρους, θα μπορούσε να αποτρέψει το 30-40% όλων των καρκίνων, σύμφωνα με το Αμερικανικό Ινστιτούτο Έρευνας για τον Καρκίνο και το Παγκόσμιο Ταμείο Έρευνας για τον Καρκίνο.
Το ίδιο ισχύει και για τον καρκίνο του δέρματος, περιλαμβανομένου του μελανώματος. Παρά τις αυξημένες γνώσεις σχετικά με τη βιολογία και την παθογένεια του συγκεκριμένου καρκίνου, η επίπτωσή της έχει αυξηθεί σημαντικά παγκοσμίως – βρίσκεται στην 17η θέση βάσει συχνότητας εμφάνισης καρκίνο στον κόσμο. Πρόκειται για την πιο επικίνδυνη κακοήθεια του δέρματος, είναι συνέπεια συγκεκριμένων γενετικών μεταλλάξεων, έχει υψηλό μεταστατικό δυναμικό και επηρεάζει όλες τις ηλικιακές ομάδες και κυρίως άτομα με ανοιχτόχρωμο δέρμα.
Η έκθεση στον ήλιο προκαλεί μεταλλάξεις σε κρίσιμα γονίδια με τις ακτίνες UVB να είναι το πιο μεταλλαξιογόνο συστατικό του υπεριώδους φάσματος που προάγει τη βλάβη του DNA περισσότερο από την ακτινοβολία UVA. Η UV μπορεί επίσης να βλάψει το DNA έμμεσα προκαλώντας τη δημιουργία ελεύθερων ριζών, οξειδωτικού στρες, φλεγμονής, που είναι αναγνωρισμένοι παράγοντες κινδύνου για την ανάπτυξη όγκων.
Μια διατροφή πλούσια σε αντιοξειδωτικά μπορεί να λειτουργήσει προστατευτικά ενάντια στον καρκίνο του δέρματος και στο μελάνωμα.
Μελέτες έχουν διαπιστώσει ότι η υψηλότερη πρόσληψη τροφών πλούσιων σε ρετινόλη (βιταμίνη Α), όπως τα ψάρια, το γάλα, τα αυγά, τα σκούρα πράσινα φυλλώδη λαχανικά και τα πορτοκαλί/κίτρινα φρούτα και λαχανικά μειώνουν τον κίνδυνο ανάπτυξης μελανώματος κατά 20%.
Προσοχή όμως! Η ποιότητα των τροφών αυτών, η οποία εξαρτάται από πολλούς παράγοντες, και ο τρόπος μαγειρέματος έχει μεγάλη σημασία αφού αντί να βοηθήσει μπορεί να αυξήσει τις πιθανότητες εμφάνισης καρκίνου. Για παράδειγμα, ερευνητές από το Πανεπιστήμιο Brown των ΗΠΑ διεξήγαγαν μια μελέτη για να καταλάβουν εάν η κατανάλωση τόνου (ενός ψαριού που καταναλώνεται ευρέως παρότι η υψηλή κατανάλωση έχει ενοχοποιηθεί για πρόκληση καρκίνου εξαιτίας των μολυσματικών ουσιών που περιέχει, όπως διοξίνες, αρσενικό και υδράργυρο) αυξάνει τον κίνδυνο καρκίνου του δέρματος.
Σύμφωνα με τα ευρήματά τους, που δημοσιεύθηκαν στο Cancer Causes & Control, σε σύγκριση με εκείνους των οποίων η μέση ημερήσια πρόσληψη ψαριών ήταν 3,2 γραμμάρια, ο κίνδυνος μελανώματος ήταν 22% υψηλότερος στους καταναλωτές με μέση ημερήσια πρόσληψη 42,8 γραμμαρίων. Διαπίστωσαν επίσης ότι αυτά τα άτομα είχαν 28% αυξημένο κίνδυνο να αναπτύξουν ανώμαλα κύτταρα μόνο στο εξωτερικό στρώμα του δέρματος – γνωστό ως μελάνωμα σταδίου 0 ή μελάνωμα in situ – σε σύγκριση με εκείνους των οποίων η μέση ημερήσια πρόσληψη ήταν 3,2 γραμμάρια ψαριού.
Μια διατροφή πλούσια σε σελήνιο μπορεί να μειώσει τον κίνδυνο εμφάνισης μελανώματος και να βοηθήσει στην καλύτερη έκβαση της νόσου. Το Β-καροτένιο είναι επίσης ένα φυσικό θρεπτικό συστατικό, το οποίο μετατρέπεται σε βιταμίνη Α και μειώνει τον κίνδυνο εμφάνισης μελανώματος. Η βιταμίνη C είναι τοξική για τα καρκινικά κύτταρα, η βιταμίνη D προστατεύει το δέρμα και παρατείνει την επιβίωση των ασθενών με τον συγκεκριμένο καρκίνο, η βιταμίνη Ε καταπολεμά τις ελεύθερες ρίζες και βοηθά το δέρμα να λειτουργεί ως προστατευτικό φράγμα.
Το λυκοπένιο προστατεύει το δέρμα από τις βλάβες του ήλιου, τα ωμέγα-3 λιπαρά οξέα μειώνουν τη φλεγμονή και περιορίζουν τις διεργασίες που προάγουν τον καρκίνο και ο ψευδάργυρος προλαμβάνει βλάβες στο DNA και ενισχύει το ανοσοποιητικό σύστημα προκειμένου να μπορεί να τις καταπολεμήσει εν τη γενέσει τους.
Δεν παίζει ρόλο όμως μόνο το είδος της διατροφής στην πρόληψη του καρκίνου του δέρματος, αλλά και η ποσότητα του φαγητού που λαμβάνεται. Μελέτες δείχνουν ότι οι υπέρβαροι και παχύσαρκοι άνδρες φέρουν 31% αυξημένο κίνδυνο μελανώματος. Η έρευνα συνεχίζεται για το αν ο κίνδυνος αυτός είναι ο ίδιος και για τις γυναίκες, ωστόσο οι γυναίκες περνούν λιγότερο χρόνο εκθέτοντας το δέρμα τους στον ήλιο.
Ερευνητές στο Ηνωμένο Βασίλειο βρήκαν ότι ενδεχομένως να υπάρχει γενετική σχέση μεταξύ της παχυσαρκίας, της υπερκατανάλωσης τροφής και του κινδύνου για μελάνωμα. Προκαταρκτική έρευνα σε ποντίκια δείχνει ότι ο περιορισμός των θερμίδων μπορεί να βοηθήσει στην επιβράδυνση της εξέλιξης του καρκίνου του μελανώματος.
Επομένως, η υιοθέτηση μιας πλούσιας σε θρεπτικά συστατικά διατροφής και η διατήρηση ενός υγιούς βάρους είναι μία από τις σημαντικότερες στρατηγικές για την πρόληψη του μελανώματος.
Για περισσότερα άρθρα και συμβουλές υγείας επισκεφτείτε το myflex.gr